Nejra / In Hindsight.

1. Words Of Gold
2. Take This Voice
3. Headstrong
4. Time For Everything
5. Heartbreaker
6. Our Lovely Friend Luck
7. Even More New
8. I Fear
9. Dancing
10. Cry For You
11. Song Or Two
12. Echoes

Nejra.
Debutant som går sin egen väg.
När Nejra i oktober 2009 ger ut sitt debutalbum ”In Hindsight” är det slutet på en spännande resa och början på en annan. En resa som har tagit henne från barndomsdrömmarna om en karriär som klassiskt skolad pianist, flykten undan det förödande kriget hemma i Bosnien och uppväxten i ett nytt hemland där hon de senaste åren har blivit en av de bäst bevarade hemligheterna på den nya musikscenen.

Om namnet Nejra trots allt känns bekant beror det kanske på att Örebrotjejens singeldebut ”Headstrong” kom redan hösten 2007. Då hade hennes demo till låten laddats ner över 60 000 gånger på demosajten allears.com, något som snabbt resulterade i skivkontrakt och långt gångna planer på stor lansering.

Nejra spelade in sitt debutalbum med en kärna av musiker hon hade spelat med under många år: Mikael Karlsson (gitarr), Jonatan Tjäder (bas) och John Bergstrand (trummor). Det planerade albumet hamnade dock i den klämma som brukar kallas ”musikaliska skiljaktligheter” och till slut beslöt sig Nejra och hennes dåvarande skivbolag om att det nog var bäst om de gick skilda vägar.

Envishet? Oförmåga att kompromissa med sin artistiska integritet? Svår att ha och göra med? ”Jag tycker inte det”, säger Nejra själv. ”Men jag vill göra musik på mina villkor och det finns vissa sidor av den här branschen som jag känner mig främmande inför”.

Som ”andra debutsingeln” ”Words Of Gold” visar har hennes stil ett personligt och tidlöst drag som kan föra tankarna till amerikanska kvinnliga original som Tori Amos och Regina Spektor. ”Egensinnighet” och ”pianobaserat” är viktiga ord. Husguden är Peter Gabriel. Men allt började hemma i trädgården till familjen Besics hus i Bosanska Gradiska i närheten av Banja Luka.

”Jag älskade att sjunga redan som liten och brukade gå ute i trädgården och sjunga för full hals mitt under siestan, vilket en del av grannfruarna blev störda av. Men en av våra grannar gick runt och mutade tanterna med zucchini och auberginer eftersom han gillade när jag sjöng”.

Ett besök till Venedig väckte lusten att spela piano och som sjuåring började hon ta pianolektioner med drömmen om en framtid som klassiskt skolad pianist med studier vid något musikkonservatorium, kanske i Prag eller Moskva. ”En pianist spelade flygel på Markusplatsen och det etsade sig fast i minnet”.

Men strax därpå slogs idyllen sönder. Det snabbt eskalerande kriget rev itu Nejras hemtrakt och efter en tid i skyddsrum fick familjen fly från landet. ”Den sista tiden i Bosnien hade jag lärt mig spela ljudlöst genom att trycka ner tangenterna så försiktigt att inget hördes, eftersom man inte fick föra något oväsen som drog till sig uppmärksamhet”. När Nejra 1993 kom till Sverige var hon 13 år och kunde inte ett ord svenska.

I Sverige hamnade hon till slut i Örebro, där hon fortsatte med pianot som huvudinstrument. Och nu blev musiken ett sätt att avreagera sig på. ”Jag lämnade det klassiska sättet att tänka, där man har sådan respekt och vördnad för instrumentet. Jag ville uttrycka något eget”.

Under slutet av gymnasietiden startade hon bandet Coy, en viktig skola där Nejra lärde sig arrangera och producera. Tidigt hade det stått klart för henne att den främsta inspirationen kom från engelska och amerikanska artister medan hon hade svårare att ta till sig många av 90-talets svenska fixstjärnor. ”Kanske är det något i det svenska vemodet som jag inte har eller kan förstå”, gissar hon själv.

Men 2006 var Coy historia för hennes del. Hon hoppade av, beslöt sig för att ta en paus från musiken och åkte iväg på en upplevelseresa till Norge. Men väl där flödade nya låtidéer som t ex ”Take This Voice”, ”Time For Everything” och ”Our Lovely Friend Luck” fram bland forsränningar och fjällvandringar. ”Jag hade melodierna i huvudet och skrev ner texter på servetter, tågbiljetter - till och med på insidan av ryggsäcken”.

Tillsammans med några av de forna bandmedlemmarna spelade Nejra in demos på ett par av sina nya låtar och när hon lade upp låtarna på demosajten allears.com började allt ta fart. Med över 60 000 nerladdningar blev ”Headstrong” snabbt en av de mest spelade låtarna på sajten 2007.

Men när lanseringen av olika skäl drog ut på tiden tröttnade Nejra och återvände till doktorandstudierna i psykologi vid Örebro Universitet. Samtidigt fortsatte hon med sporadiska framträdanden som höll ryktet om hennes talang igång och under Peace & Love-festivalen i Borlänge 2008 gjorde hon t ex ett bejublat framträdande på stora scenen.

Så varför psykologi? ”För mig hör det ihop med musik. Det handlar om att upptäcka fler lager i tillvaron. Det betyder inte att jag psykologiserar allt folk gör och säger, men jag har ett starkt intresse för människans beteende som definitivt färgar min musik”.

Allt detta och mycket mer ryms på Nejras debutalbum ”In Hindsight”. Lyssna och upptäck en ny artist med många bottnar.